Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν έχουν καλή σχέση με το προφυλακτικό οι νέοι


Στο ποσοστό των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις στην Ευρώπη παρατηρείται αύξηση κατά 110% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Το ίδιο ανησυχητικά όμως παραμένουν τα ποσοστά και στην Ελλάδα, όπου οι νέοι δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούργιους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν προφυλάξεις.Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 14.500 νέοι, ηλικίας 15-24 ετών, από 29 χώρες από όλον τον κόσμο έδειξε τα εξής:
- Από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεγαλύτερο του 41% είναι ανεπιθύμητες.
- 215 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους με κάποια σύγχρονη μέθοδο αντισύλληψης.
- Τα 2/3 των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών.
- 1/20 έφηβα κορίτσια θα νοσήσει από κάποια βακτηριακή μόλυνση που θα προκληθεί μετά από σεξουαλική επαφή ενώ οι λοιμώξεις αυτές παρατηρούνται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους που έλαβαν μέρος στην έρευνα παραδέχονται ότι έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με την αντισύλληψη είναι υψηλό. Τα αυξημένα επίπεδα του ποσοστού που δεν λαμβάνει κάποια μέθοδο αντισύλληψης οφείλονται σε λανθασμένες αντιλήψεις και μύθους για τις αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, το μπάνιο ή το ντους μετά την ερωτική πράξη και άλλα.
Για το λόγο αυτό, η Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης.
Με κεντρικό σύνθημα «Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια;», η καμπάνια έχει όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Σκοπός της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.


Πηγή: zougla.gr