Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

SEXUALITY: «Κρύα» θεραπεία πρόωρης εκσπερμάτισης.

Μια πειραματική θεραπευτική προσέγγιση στην πρόωρη εκσπερμάτιση, πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα μέσω της τήξης νεύρων για την απευαισθητοποίησή τους, αυξήθηκε ο χρόνος εκσπερμάτισης κατά τρεις φορές.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την τεχνική σε 24 άνδρες που έπασχαν από πρόωρη εκσπερμάτιση και δεν είχαν βοηθηθεί από την κλασσική φαρμακευτική προσέγγιση. Οι άνδρες είχαν μέσο χρόνο 36 δευτερόλεπτα και ύστερα από το χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά την θεραπεία επιτεύχθηκε διάρκεια μέχρι την εκσπερμάτιση 110 δευτερολέπτων (περίπου 2 λεπτά). Η χρονική διάρκεια των περίπου 2 λεπτών είναι ίδια και με τα αποτελέσματα διάφορων φαρμακευτικών πρωτοκόλλων που έχουν δημοσιευθεί και στο παρελθόν. Σύμφωνα με την εν λόγω τεχνική, υπό αξονική τομογραφία, κατευθύνεται από τον ειδικό ιατρό μια λεπτή βελόνα στο ραχιαίο νεύρο του πέους (έχοντας σαν σημείο εισόδου στο σώμα τον ομφαλό) με σκοπό την ψύξη του νεύρου. Η διαδικασία διαρκεί περίπου τα 45 λεπτά, είναι ανώδυνη και οι άνδρες εξέρχονται την ίδια ημέρα (ενώ κοστίζει περί τα $3.500). Κατά την παρακολούθηση των ασθενών κανένας δεν παρουσίασε άλλο πρόβλημα, ενώ με το πέρας το 3 μηνών κάποιοι από τους ασθενείς αρχίζουν να υποτροπιάζουν.
Αν και εξαιρετική σε σύλληψη παραμένουν πολλά ερωτήματα για την ασφάλεια της μεθόδου και την μονιμότητα του αποτελέσματος. Το να επαναλάβει κάποιος μια ανώδυνη διαδικασία είναι εύκολο, αλλά πόσες φορές θα είναι το ασφαλές όριο για να μην γίνει κάποια μόνιμη βλάβη.


Το άρθρο υπογράφει ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr