Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΤΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΙΚΑΤΟΤΗΤΑΕριφίλη Σαμάνου, σύμβουλος ψυχικής υγείας, επιστημονική συνεργάτης XPLEASURE

Ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό σεξουαλικής ανικανότητας που προσβάλλει τον άντρα. Τα ποσοστά σήμερα είναι τα εξής: ο μισός αντρικός πληθυσμός ηλικίας 30-40 παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία, ενώ είναι καταγεγραμμένο ένα 10% σε μικρότερες ηλικίες.
Τα ποσοστά ακολουθούνε έναν αύξοντα αριθμό, γεγονός που προβληματίζει επιστήμονες και μη. Τι άραγε φταίει; Που θα φτάσει το ποσοστό; Τι αλλαγές θα επιφέρει στη δομή ακόμα ακόμα και της κοινωνίας μας; Πολλά ακούγονται τελευταία. Άκουσα πως το ανδρικό είδος τείνει προς εξαφάνιση… Άκουσα για συρρίκνωση όρχεων…Άκουσα για κοινωνίες γυναικών… Ίσως έχετε ακούσει και εσείς πολλές τέτοιες δηλώσεις.
Ας προσεγγίσουμε λοιπόν την αλήθεια βασιζόμενοι σε επιστημονικές έρευνες διότι η παραφιλολογία από μόνη της είναι ικανή εκτός από αποπροσανατολισμό να επιφέρει όντως την εξαφάνιση των ανδρών. Πρόκειται για το φαινόμενο της αυτοπραγματοποιούμενης προφητείας όπου το γεγονός που φαντάζεσαι και φοβάσαι πως θα πραγματοποιηθεί εμφανίζεται ως δια μαγείας μπροστά σου.
Ας δούμε λοιπόν απλά και αναλυτικά το θέμα δίνοντας έναν ορισμό αρχικά.
Η φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία του άνδρα προϋποθέτει :
1. σεξουαλική επιθυμία
2. ικανότητα στύσης
3. διατήρηση της στύσης
4. εκσπερμάτιση
5. υποχώρηση της στύσης
Αν κάποιο από τα παραπάνω στάδια δεν υπάρχει ή υπολειτουργεί, εκεί μπαίνουμε στη δυσλειτουργία. Η σεξουαλική επιθυμία σαν πρώτο στάδιο έχει σχέση με τα ανδρογόνα, κυρίως την τεστοστερόνη η οποία είναι η « βενζίνη» του άνδρα ‘οσον αφορά το σέξ. Η έκκριση της τεστοστερόνης προκαλεί σκέψεις οι οποίες πυροδοτούνται από εξωτερικά ερεθίσματα, μα και τη φαντασία. Κατόπιν πάμε στη στύση και στη διατήρηση της η οποία προκαλείται αρχικά λόγω της αύξησης της ροής του αίματος στο γεννητικό σύστημα και περιλαμβάνει 3 φάσεις. Οι υπερήλικες άνδρες δεν έχουν στύση λόγω του φαινομένου της αθηρωμάτωσης, της μη σωστής ροής του αίματος και βέβαια λόγω των αλλαγών της δομής του πέους. Η αθηρωμάτωση είναι απόφραξη των αρτηριών από λιπίδια. Παράλληλα ο χρόνος από μόνος του φθείρει τις αρτηρίες, όπως και το κάπνισμα επιταχύνει τη στυτική δυσλειτουργία πέραν της ηλικίας.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο τη στύση αλλά και την εκσπερμάτιση και την υποχώρηση αυτής είναι το άγχος, η κατάθλιψη, οι σεξουαλικές αναστολές, καθώς και οι συγκρούσεις με τις σεξουαλικές προτιμήσεις και άλλα πολλά.
Παθολογικά αίτια που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία:
1. ορμονικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης
2. μεταβολικές διαταραχές , όπως η παχυσαρκία
3. νευρολογικές διαταραχές
4. παθήσεις νωτιαίου μυελού και νεύρων
5. αλκοολισμός
6. εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες
Η πρόληψη είναι η μοναδική λύση για την αποφυγή του φαινομένου, δηλαδή συστηματικές εξετάσεις αίματος, ιατρικό check up, υγιεινός τρόπος διαβίωσης, καθώς και ψυχική ισορροπία, η οποία βεβαίως είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Στην σημερινή εποχή λοιπόν βλέπουμε αυξημένα ποσοστά λόγω των αντίξοων συνθηκών ζωής και διαβίωσης και λόγω της αύξησης της κατάθλιψης και των παθολογικών παραγόντων. Είναι λογικό να παρατηρούμε στυτική δυσλειτουργία όταν οι άνθρωποι βιώνουν κοινωνικοοικονομική πίεση, όπως επίσης είναι λογικό να παρατηρείται στυτική δυσλειτουργία όταν υπάρχουν παθολογικά προβλήματα ή μη υγιεινός τρόπος διαβίωσης. Είναι δύσκολη τελικά η ζωή για τους άνδρες. Το ισχυρό φύλο τελικά είναι το πιο ευπαθές… Όλα έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική δραστηριότητα και ικανότητα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω πως η μακροβιότητα και η υγιής ύπαρξη του ανδρικού φύλου είναι κατά ένα ποσοστό στο χέρι των γυναικών, ξεκινώντας από τη μητέρα και φτάνοντας στην ερωμένη και σύντροφο. Στο ποσοστό λοιπόν ευθύνης που αναλογεί σε εμάς τις γυναίκες αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγαπήσουμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας, κατόπιν να αγαπήσουμε τον σύντροφο μας, να ασχοληθούμε, να αποδεχτούμε, να σεβαστούμε τις ανάγκες του. Να φροντίζουμε να είμαστε εφευρετικές – ευρηματικές και να διεγείρουμε τη φαντασία του. Να αποσπάμε την προσοχή του, να παίζουμε ρόλους, να μην έχουμε ταμπού στη χρησιμοποίηση ερωτικών βοηθημάτων – παιχνιδιών, να μην έχουμε ταμπού στο να επικοινωνήσουμε με κάποιον ειδικό.
Αξίζει σίγουρα τον κόπο να κάνουμε όλα τα παραπάνω, ώστε να έχουμε μια υγιή σεξουαλική ζωή και να βοηθήσουμε στην ελαχιστοποίηση του φαινομένου.

Email συμβούλου psychology70@yahoo.gr