Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Το καταναγκαστικό σεξ των διακοπών


Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συχνά για το ζευγάρι μια ευκαιρία να ανανεώσουν τόσο την ερωτική όσο και την συντροφική πλευρά της σχέσης τους. Μακριά από τις ευθύνες και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, μπορούν να έχουν το χρόνο που θέλουν μαζί και να το αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν.
Η αλήθεια είναι ότι στο βαθμό που η καθημερινότητα είναι και για τους δύο πολύ κουραστική, το ζευγάρι μπορεί να μην έχει κατά τη διάρκεια του χρόνου σεξουαλικές επαφές όσο συχνά θα επιθυμούσε Ίσως ακόμα να μην επιθυμεί την ερωτική επαφή τόσο συχνά όσο θεωρεί ότι θα έπρεπε. Είναι μεγάλος αριθμός υποχρεώσεων, ο ελάχιστος χρόνος, το καθημερινό στρες και η σωματική και συναισθηματική κόπωση που συχνά συσσωρεύονται μπορούν να έχουν επίπτωση στην ερωτική επιθυμία τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας. Μπορεί δηλαδή να έρθει η στιγμή που να μην ισχύει τόσο το δεν «προλαβαίνω» αλλά το «δεν έχω διάθεση». Αυτό μπορεί να είναι πολύ τρομακτική συνειδητοποίηση για τους δύο συντρόφους και να αποφεύγουν να την επεξεργαστούν με οποιοδήποτε τρόπο. Αντιθέτως προβάλλουν την έλλειψη χρόνου ή και σε κάποιες περιπτώσεις χώρου ως δικαιολογία και περιμένουν τις διακοπές όπου όλα τα εμπόδια θα λείπουν και επιτέλους θα μπορούν να κάνουν πολύ σεξ.
Τι γίνεται όμως όταν αυτή η στιγμή έρχεται? Υπάρχει άπλετος χρόνος, ειδυλλιακά τοπία, χαλαρή ατμόσφαιρα, αλλά δεν υπάρχει ερωτική διάθεση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το ζευγάρι μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή καταναγκαστικά, ενώ εκείνη τη στιγμή ο ένας ή και οι δύο θα προτιμούσαν να κάνουν κάτι άλλο. Επιλέγουν όμως να κάνουν σεξ γιατί αλλιώς θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα που υπήρχε τόσο καιρό και κανένας δεν το ανέφερε. Το σεξ γίνεται μηχανιστικά, βιαστικά, χωρίς την κατάλληλη συναισθηματική σύνδεση, χωρίς αυτό το κάτι παραπάνω που τόσο καιρό τους έλειπε. Το κακό συνεχίζεται όταν γι αυτή την εμπειρία πάλι δε μιλάνε, γιατί φοβούνται ότι μια τέτοια συζήτηση θα χαλάσει τις διακοπές που τόσο έχουν ανάγκη.
Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια συζήτηση αν γίνει ήρεμα, με όμορφη διάθεση και αν δεν υφέρπουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού, μπορεί να σώσει τις καλοκαιρινές διακοπές και να προσφέρει μια ευκαιρία πραγματικής ανανέωσης της σεξουαλικής ζωής. Είναι σημαντικό η συζήτηση να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ή να έπεται ερωτική επαφή. Καλό είναι να σημειωθεί η ανάγκη για ξεκούραση και χαλάρωση και το πόσο σημαντικό είναι στις διακοπές να μην υπάρχει πρόγραμμα ώστε να απολαύσουν τη δυνατότητα να εκφράσουν αυθόρμητα ο καθένας την επιθυμία του.
Είναι παράλληλα ευκαιρία να συζητηθούν οι ερωτικές επιθυμίες του καθενός χωρίς όμως επικρίσεις στην προηγούμενη σεξουαλική τους ζωή και χωρίς να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για περιορισμούς και ηθικές αναστολές.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι να απαγκιστρωθούν οι δύο σύντροφοι από την αντίληψη ότι υπάρχει φυσιολογικός και μη φυσιολογικός αριθμός φορών σεξουαλικής επαφής, ο οποίος μάλιστα είναι αυξημένος κατά τη διάρκεια των διακοπών. Δεν μπορούν αντικειμενικοί κανόνες να ισχύουν για ότι πιο υποκειμενικό υπάρχει, την ερωτική μας επιθυμία. Το που, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιθυμήσει κάποιος δεν μπαίνει σε νόρμες και καλούπια.
Πέρα λοιπόν από τη συζήτηση του ζευγαριού πρέπει ο καθένας να στραφεί στη δικιά του σεξουαλικότητα και να την αναδεικνύει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Το σκηνικό των καλοκαιρινών διακοπών βοηθάει τόσο την έκφραση της σεξουαλικότητάς μας, όσο και τη λειτουργία της φαντασίωσης και της επιθυμίας μας . Αυτό σε συνδυασμό με την έμφαση που μπορεί να δοθεί στις περισσότερες ευκαιρίες για αναθέρμανση της συντροφικότητας όπως είναι το ήρεμο πρωινό ξύπνημα που κανένας δε τρέχει για τη δουλειά, τα κοινά γεύματα κτλ και την ειλικρινή συζήτηση, μπορούν να οδηγήσουν σε μια καλή σεξουαλική ζωή και στη διατήρηση μιας όμορφης σχέσης.
Υπογράφει η Α.Γυφτοπούλου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

zougla.gr