Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Έκαναν τεστ παρθενίας σε διαδηλώτριες


Στρατηγός παραδέχθηκε ότι κατά τις ταραχές του Μαρτίου διαδηλώτριες που συνελήφθησαν εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί εάν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί στο μέλλον πιθανή καταγγελία για βιασμό.
Σοκ στην διεθνή κοινή γνώμη και οργή στην Αίγυπτο προκάλεσε η παραδοχή του Στρατού ότι κατά τις ταραχές του Μαρτίου διαδηλώτριες που συνελήφθησαν εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί εάν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα.
Η παραδοχή έγινε από "ανώτερο στρατηγό" στο CNN, χωρίς πάντως να κατονομάζεται.
Προηγήθηκε στα τέλη Μαρτίου έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κατήγγειλε ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, σωματικούς ελέγχους για γυναίκες διαδηλώτριες που είχαν συλληφθεί. Η βαρύτερη ωστόσο καταγγελία ήταν ότι απειλήθηκαν με δίωξη για πορνεία και για αποφύγουν μία τέτοια εξέλιξη εξαναγκάστηκαν σε εξέταση παρθενίας.
Τότε ο στρατηγός Αμρ Ιμάμ είχε παραδεχθεί ότι είχαν συλληφθεί συνολικά 17 γυναίκες, αλλά είχε αρνηθεί όσα καταλόγιζε στο Στρατό η οργάνωση.
Η ανώνυμη πηγή ωστόσο επιβεβαίωσε τις κατηγορίες και μάλιστα υποστήριξε τις πρακτικές αυτές.
"Αυτά τα κορίτσια δεν ήταν σαν την κόρη σας ή την κόρη μου ... Ηταν κορίτσια που κατασκήνωναν σε σκηνές μαζί με άνδρες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, σε τέντες όπου βρήκαμε ναρκωτικά και μολότωφ" είπε σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.
Ο λόγος που υπεβλήθησαν σε τεστ παρθενίας ήταν, κατά τον ίδιο, η προστασία των Αρχών. "Δεν θέλαμε να μπορούν να πουν ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά κάποιος ή τις βίασε, έτσι θελήσαμε να αποδείξουμε ότι, ούτως ή άλλως δεν ήταν παρθένες εξ αρχής. ... Καμία δεν ήταν", προσέθεσε.
Η υπόθεση, που παίρνει νέα τροπή μετά τα παραπάνω, ερευνάται ήδη από το Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνά τη χώρα μετά την εκδίωξη από την εξουσία του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.


www.ethnos.gr 
http://amanpoiare.blogspot.com/2011/05/blog-post_3850.html